Stark & Hunze

 


Ruim 15 jaar (1999-2015) heeft striptekenaar Hans Huisjes ons wijkblad voorzien van de strip: Stark & Hunze.

Hoe kwam je eigenlijk op het idee om een wijkstrip te maken?

Als elk kersvers redactielid van het Wijkblad De Hunze wilde ik in 1999 natuurlijk ook allerlei nieuwe elementen in ons blad inbrengen. Naast interviews met wijkbewoners, verslagen en incidentele verhalen over De Hunze was het mijn bedoeling om via een strip allerlei gebeurtenissen en toestanden in onze wijk vanuit een andere invalshoek te belichten. Zo zag Harrie Hunze het levenslicht. Harrie is 17 jaar en zit op de HAVO van het Hunze College.

Een paar jaar later kreeg hij een vaste kamaraad Steven Stark, ook 17 jaar en zit op de VWO van het Hunze College.
Steven woont in een stadsvilla in Van Starkenborgh aan de ecologische zone bij het Selwerderdiepje.

De avonturen van de beide heren beperken zich meestal tot het hangen op de speeltoestellen op de Hunzebrink, bij de voetbalkooi aan het Heerdenpad, of op de heuvel bij De Hunzeborgh. Ze rijden wat op hun brommer, plagen het kleine broertje en verdiepen zich in hun smartphones.

Is dat een beetje gelukt?

Nou, dat valt voor een columnist in de praktijk behoorlijk tegen, zoveel gebeurt er niet in De Hunze – Van Starkenborgh.
Gelukkig past dat helemaal bij de levensfase van de twee jongens, het puberaal vervelen dampt uit de plaatjes op.

Heb je enig idee hoeveel afleveringen je van deze wijkstrip hebt gemaakt?

Ik heb geen idee, er is hier en daar wel het een en ander verdwenen… 🙁

De Hunze – Van Starkenborgh is daarmee waarschijnlijk de enige wijk in Groningen, misschien wel in Nederland, met eigen striphelden.


Harrie Hunze, die eigenlijk Harro heet, probeert nog steeds te overleven in de kindvriendelijke woonomgeving van de Hunzewijk. Gelukkig heeft de Gemeente, om de opgroeiende jeugd tegemoet te komen, enkele perfecte overdekte hangplekken gestationeerd, waar Harrie en zijn vrienden dan ook, bij voorkeur in de avonduren, dankbaar gebruik van maken. Harrie heeft een nogal zakelijke instelling. Hij ziet dan ook overal financiële mogelijkheden. Volgens hem ligt het geld op straat. Na de HAVO wil hij naar de HEAO voor het grote geld…


Steven Stark is verhuisd vanuit de Hunze naar de nieuwe wijk Starkenborgh, waar zijn ouders een stadsvilla hadden gekocht in de toenmalige ecologische zone. Hij bezoekt met enige regelmaat de VWO afdeling van het Hunze College en is al jaren bevriend met Havist Harro Hunze. Ze verdelen hun schaarse vrije tijd over de Hunzeborg, de zg. “meidenhangplek’”, de klimtoren of de schommels in de Hunze. Steven is nogal exact ingesteld en overweegt een carrière in de ICT.


In 1999 verscheen de eerste aflevering van de wijkstrip “Harrie Hunze” in Zwart/Wit over zijn belevenissen in de gelijknamige wijk.

Na samenvoeging met de nieuwe wijk “Van Starkenborgh”, veranderde de strip in “Stark en Hunze”. Oftewel de belevenissen van Steven Stark en Harro Hunze, eerst in zwart/wit, later in grijstinten en de laatste jaren in kleur.

Na 15 jaar verscheen een jubileumbundel van 60 pagina’s in full coulour met een selectie uit de belevenissen van onze striphelden.
Het betekende tegelijk het afscheid van Harrie Hunze en Steven Stark.

Twee vrienden uit de wijken Van Starkenborgh en De Hunze, ventileren in deze strip hun eigen kijk op de actualiteit in de buurt.


Een selectie van de strips: (Klik voor groter).