Leefstraat

Auto’s eruit, tuinstoelen erin!
Leuk nieuws voor de zomer! In Groningen kun je namelijk van 1 juli tot en met 1 september een ‘Leefstraat’ organiseren. Een Leefstraat is een tijdelijke autovrije straat in de zomerperiode, waarbij bewoners de kans krijgen om hun straat om te toveren tot een gezellige plek voor de hele buurt.

Je eigen straat veranderen in een terras met gezellige zitjes, lekker barbecueën met de buren of met alle kinderen de geveltuinen opvrolijken met bloemen. Bewoners kunnen deze zomer hun straat omtoveren tot een heerlijke vakantieoase. Je mag zelf bedenken wat je hieronder verstaat. Bijvoorbeeld een straat vol opblaasbare zwembadjes, springkussens, blote voetenpaden en/of hangmatten.

Leefstraten
Vind je dit als muziek in de oren klinken? En ziet de meerderheid van je straat dat idee ook wel zitten? Grijp dan nu je kans en stel samen met je buren een plan voor een eigen Leef- straat op. Wees er snel bij, want indienen van een plan kan tot 1 april.

Plan
De gemeente gaat daarna alle plannen doornemen, bijvoorbeeld om te kijken of de straat altijd bereikbaar blijft voor fietsers, voetgangers en nood- en hulpdiensten. Na ontvangst van jouw plan krijg je hierover zo snel mogelijk bericht.

Hoe het werkt
Aan de Leefstraten zijn wel wat voorwaarden verbonden. In de straat geldt bijvoorbeeld al een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Er moeten minstens drie straatbewoners bij het plan betrokken zijn. Het is ook belangrijk dat de straat goed bereikbaar blijft voor fietsers, voetgangers en nood- en hulpdiensten. De Leefstraat organiseer je voor minimaal twee dagen en maximaal vier weken. Voor het organiseren van een Leefstraat is een evenementenvergunning nodig.

Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op gemeente.groningen.nl/leefstraat.
Wil je initiatiefnemer worden? Meld je dan aan voor 1 april.