MINDCOG onderzoek – deelnemers gezocht

Piekeren bij gevoeligheid voor depressie: wat moeten we weten?

Er is een grote toename van psychische problemen sinds de coronacrisis: bijna 1 op de 4 mensen tussen de 20 en 35 jaar heeft sinds het begin van de coronacrisis een verminderde psychische gezondheid (Trimbos, feb 2021). Het UMCG doet onderzoek naar de gevoeligheid voor depressie en hoe depressie te voorkomen.

Een veelvoorkomende psychische klacht is piekeren. Piekeren speelt vaak een rol in de gevoeligheid voor depressie. Hoewel piekeren en aanhoudend negatief denken vooral voorkomen tijdens een depressieve periode, hebben veel mensen er ook nog last van wanneer de depressieve periode voorbij is. Er zijn verschillende therapieën die zich richten op het aanpakken van piekergedachten en die zouden bij kunnen dragen aan het voorkomen van depressie. Hoe deze technieken precies werken en voor wie welke techniek het meest geschikt is, is echter vaak onduidelijk.

Het UMCG voert nu een onderzoek uit naar piekeren in relatie tot de gevoeligheid voor depressie. Er wordt gekeken naar hoe oefenen met verschillende psychologische technieken piekeren kunnen verminderen: mindfulness en fantaseren. Mindfulness richt zich op het accepteren en loslaten van (negatieve) gedachten, terwijl fantaseren zich meer richt op het stimuleren van positief denken. Deze technieken maken deel uit van psychologische behandelingen waarvan bekend is dat ze helpen om nieuwe depressies te voorkomen.

Om goed te begrijpen hoe piekeren precies verbeterd kan worden, wordt nauwkeurig in kaart gebracht hoe mensen piekeren en hoe dat samenhangt met hoe ze zich voelen en ook hoe hun lichaam reageert. In het onderzoek brengen onderzoek deelnemers dagelijks meermaals hun gedachten, gevoelens en hun concentratievermogen in kaart met behulp van digitale dagboekjes. Met sensoren wordt lichamelijke activiteit en de hartslag gemeten. Ten slotte wordt eenmalig de hersenactiviteit met behulp van een EEG in kaart gebracht. Deze metingen kunnen allemaal met elkaar in verband gebracht worden om gedetailleerd te begrijpen hoe veranderingen in piekeren de gevoeligheid voor depressie beïnvloedt. Ook kan zo onderzocht worden welke techniek het beste werkt voor wie en zo het best kan bijdragen aan het voorkomen van depressie.

Voor dit onderzoek worden deelnemers gezocht. Mensen tussen de 18 en 60 jaar die twee of meer depressieve episodes hebben ervaren in de afgelopen tien jaar en momenteel niet dagelijks antidepressieve medicatie gebruiken kunnen deelnemen aan het onderzoek. Daarnaast wordt er ook gezocht naar deelnemers die nooit eerder depressief zijn geweest. In tijden van (gedeeltelijke) beperkingen door het corona-virus, kunnen alle onderzoek afspraken online of op veilige afstand uitgevoerd worden.

Heeft u interesse in deelname in dit onderzoek of wilt u meer informatie ontvangen?
Stuur een e-mail naar mindcog@rug.nl of zie https://mindcog.wordpress.com/


Bronnen:

https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/bericht/voortdurende-coronacrisis-leidt-tot-toename-psychische-klachten-en-behoefte-aan-perspectief