Nieuws van de gemeente

Seinen op groen voor nieuwe Gerrit Krolbrug

De gemeenteraad van Groningen heeft in oktober besloten over de nieuwe Gerrit Krolbrug: een beweegbare brug op 4,5 meter hoogte, ingericht als fietsstraat en met twee fietsloopbruggen op 9,7 meter. De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft vorige week ook met deze voorkeursvariant ingestemd. Met deze belangrijke mijlpalen start de volgende fase van het project.

Hierin gaan we onder andere van een schetsontwerp naar een voorlopig ontwerp. Dat betekent een verdere uitwerking van de plannen en keuzes maken over hoe de brug en het gebied er omheen er uit komen te zien. Hierover gaan we het komende jaar in gesprek met de directe omwonenden. De nieuwe Gerrit Krolbrug moet in 2026 klaar zijn.


Nieuwe hellingbanen voor Gerrit Krolbrug

Rijkswaterstaat gaat de fiets- en loopbruggen bij de Gerrit Krolbrug toegankelijker maken. Via hellingbanen kun je straks weer fietsend of met een scootmobiel het Van Starkenborghkanaal over. Hoe de hellingbanen er uit komen te zien en waar ze precies komen, is nog niet bekend.

De fietsstewards die bij het opgaan van de brug een helpende hand bieden aan ouderen en mensen met zware fietsen of bakfietsen, blijven klaar staan totdat de hellingbanen in gebruik worden genomen. De enige uitzondering hierop zijn de komende feestdagen. Dan zijn er geen fietsstewards aanwezig.


Containers afgesloten rond nieuwjaar

Op maandag 27 december worden de ondergrondse papierbakken in de wijken afgesloten. Op dinsdag 28 december worden alle ondergrondse papiercontainers bij de winkelcentra afgesloten. De textielcontainers zijn weggehaald. Alle papierbakken en -containers worden maandag 3 januari weer geopend. Textielcontainers volgen snel daarna.

Het tijdelijk sluiten is natuurlijk in verband met de veiligheid tijdens oud en nieuw. In deze periode kun je geen oud papier of textiel inleveren. We vragen je dringend geen oud papier of textiel neer te zetten bij afgesloten of verwijderde containers. Verder raden we je aan om eigen afvalcontainers tijdens de jaarwisseling binnen of achter het huis te zetten. Zo kunnen ze niet vernield worden.


Oud en nieuw vieren en corona

Vier oud en nieuw zoveel mogelijk thuis, met je eigen gezin of huisgenoten. Nederland is in lockdown tegen de verspreiding van het coronavirus. We kunnen de jaarwisseling dus helaas weer niet vieren zoals we dat graag doen. Evenementen en feesten zijn niet toegestaan. Ook is er in het hele land een verbod op vuurwerk. Carbidschieten is onder strenge voorwaarden toegestaan buiten de bebouwde kom.

Burgemeester Koen Schuiling: “Maak het thuis gezellig, wens uw buren gelukkig nieuwjaar over de haag en beperk het vuurwerk tot de sterretjes die u wellicht nog had liggen. Met ieders medewerking maken we er een veilige, en toch gezellige jaarwisseling van. Met elkaar komen we ook deze lockdownperiode door.”

In de aanloop naar oud en nieuw en tijdens de jaarwisseling zijn de medewerkers van WIJ Groningen veel aanwezig in de buurten. Ze maken rondes door de wijk. Ook hebben zij overleg met onder meer buurtbewoners, verenigingen, speeltuinen, buurthuizen en andere lokale organisaties. Heb je vragen, ideeën of zorgen? Dan kun je contact opnemen met het WIJ-team in de buurt.

Overlast kun je melden bij het Meldpunt Overlast en Zorg. Ervaar je op dit moment ernstige overlast en denk je dat ingrijpen door de politie nodig is? Bel de politie: 0900-8844. Bij acuut gevaar bel je 112. Kijk voor meer informatie op gemeente.groningen.nl/oud-en-nieuw-vieren-en-corona.