Aankondiging lezing Tichelaarspad

Op zondag 31 oktober 2021 van 14.00 uur tot 17.00 uur houdt George van der Peet, in buurtcentrum De Hunzeborgh, een lezing over de Duitse arbeiders die indertijd de stenen bakten waarmee veel historische Groningse gebouwen zijn opgetrokken.

Met muzikale bijdrage van Bert Hadders.

In het werkspoor van Tichelaars uit Duitsland

Tichelaars zijn de seizoenarbeiders uit Lippe (Duitsland) die generatie na generatie naar Nederland trokken om de steenfabrieken in Groningen te bemannen. De lezing wordt afgewisseld met muziek en is tevens het startsein van het Tichelpad in Groningen.

In de lezing door George van der Peet van stichting Hannekemaaierspad volgen we de Tichelaars die in alle functies de steenfabrieken bemanden, de grondstof van de steen (klei) en het proces van het stenen bakken. In dit verband vertelt hij ook over de kloosters, de bouwmeesters en de stukadoors (uit Oldenburg).  Architecten die belangrijk zijn geweest voor de neo-classicistische bouwstijl komen ook aan de orde.

Bert Hadders bezingt de mensen uit de “arbeidersrode” bakstenen woningen langs de kaarsrechte kanalen van de Veenkoloniën.

Gevaarlijke reizen

Omdat het reizen in die tijd nogal eens gevaarlijk kon zijn, reisden de Tichelaars in groepen. Afhankelijk van het moment van reizen kon een groep bestaan uit trekarbeiders (Hollandgangers) met verschillende beroepen. Om in groepen te kunnen reizen had men verzamelpunten afgesproken. Dit waren bijzondere, duidelijk herkenbare plaatsen, zoals een oude eik, een grote steen of een brug. Onderweg waren vaak vaste plaatsen voor het eten en slapen. Natuurlijk gebeurde er door al die jaren heen onderweg wel het een en ander. Vooral op de terugweg bezweken, de soms uitgeputte arbeiders, nogal eens. Er zijn meerdere meldingen van moorddadige overvallen. Ook berovingen binnen de eigen groep kwamen voor. De laatste doodstraf met zwaard betrof een overval op trekarbeiders. Veel van deze incidenten zijn aanleiding geweest tot gedenktekens op de plek des onheils. Vele hiervan zijn nu nog aanwezig.

Organisatie: Culturele Commissie.
Locatie: Buurtcentrum De Hunzeborgh, Beijumerweg 10a, 9731 EB Groningen
Toegangsprijs is: € 7,50 contant en gepast te voldoen aan de zaal
Verplichte aanmelding op: cultuur@dehunzeborgh.nl
Meer info: https://www.dehunzeborgh.nl en http://www.stichtinghannekemaaierspad.nl
Contact: George van der Peet contact@stichtinghannekemaaierspad.nl