Daktuinen

Beste medebewoners,

Op de bewonersvergadering van de BHS (Bewonersorganisatie De Hunze – Van Starkenborgh) van 13 maart was vergroening van de wijk een onderwerp en kwamen ook daktuinen als mogelijkheid aan de orde. Een paar mensen uit de wijk hebben toen bedacht om hierover een informatieavond te organiseren.

Veel huizen (in ieder geval in de Hunze) en garages in onze wijken hebben platte daken. Deze daken lenen zich uitstekend voor een zogenaamde daktuin of sedumdak.
Waarom zou je je dak, dat nu bedekt is met bitumen o.i.d., laten bedekken met planten?

Het heeft een aantal voordelen:
Daktuinen:
• bufferen water,
• geven koeling in de zomer en isolatie in de winter
• beschermen de dakbedekking, waardoor deze veel langer meegaat
• zijn geweldig voor bijen, vlinders en andere insecten.
• Zijn mooi om te zien


Verder zijn er voordelen die niet direct voor de eigenaar zijn maar wel voor de stad Groningen.
Daktuinen verlagen de binnenstad temperatuur in warme perioden en doordat ze water bufferen doen ze een minder grote aanslag op de riolering bij heftige regenbuien. Water afvoer is door de vele bebouwing in de stad echt een probleem.
Om de aanleg van daktuinen te stimuleren geeft de gemeente Groningen een aanzienlijke subsidie op de aanleg van deze daken.
Is je interesse gewekt en wil je wel iets meer horen over de mogelijkheden, kosten etc. van een daktuin?

Op dinsdag 8 mei is er een informatieavond waarop Henk Veenstra (van Veenstra daktuinen en vegetatiedaken) hierover meer kan vertellen. Hij kan ook uitleg geven over de subsidiemogelijkheden en praktische vragen beantwoorden. 20.00 Uur in De Hunzeborgh. Je kunt je opgeven door vóór 7 mei een mail te sturen naar Ton Bot (tonbot@ziggo.nl)

Wees welkom!
Hennie, Anneke, Ton en Ellie