Plaquette Gerrit Krolbrug

 


De Plaquette Gerrit Krolbrug is gemaakt door:
Harry Fierkens

Toen bekend werd dat de schrijver Gerrit Krol (1934), die opgroeide aan de Korreweg, weer aan deze straat kwam wonen, besloot de gemeente Groningen de brug om te dopen tot Gerrit Krolbrug. Het grafisch ontwerp van de naam en plaquette is van Harry Fierkens. De schrijver zelf onthulde op 8 juli 2005 het eerbetoon aan het brugwachtershuisje met daarop de openingszin uit zijn biografisch getinte roman De oudste jongen (1998).

In het literaire werk van Gerrit Krol speelt de stad Groningen een belangrijke rol. Zo schrijft hij, eveneens in De oudste jongen, over het Van Starkenborghkanaal: ‘Het was een scherp kanaal, vond ik, prachtig uitgesneden op de kaart. (..) Ik deed veel met dat kanaal. Ik fietste er heen, verkende het, (..) ik lag aan de waterkant te kijken naar de doodenkele tanker die voorbijvoer; soms zwom ik erin. (..) Niemand schilderde het Nieuwe Kanaal. Alleen ik. Met een liniaal.’

Als werknemer van Shell en later van de NAM, bereisde Gerrit Krol grote delen van de wereld. In 2005 maakte hij de cirkel rond door weer aan de Korreweg te gaan wonen. Zoals Krol het zelf formuleert: “Terug naar de oorsprong. De stad, c’est moi.”


 

 


Kenmerken:

  • Door: Harry Fierkens.
  • Locatie: Gerrit Krolbrug.
  • Jaar van realisatie: 2005.
  • Soort kunstwerk: Kunst, Plaquette, Vormgeving.
  • Eigenaar: Gemeente Groningen.

Bron.