Gerrit Krolbrug: Weer uitgesteld

Nieuwe Gerrit Krolbrug minimaal jaar vertraagd, gemeente stuurt brandbrief naar minister.

De nieuwe Gerrit Krolbrug over het Van Starkenborghkanaal in Stad is op z’n vroegst pas eind 2027 klaar. Dat is een jaar later dan gepland en als het echt tegenzit, kan dat zelfs eind 2029 worden. De gemeente Groningen is niet blij met de vertraging en heeft een brandbrief gestuurd naar minister Mark Harbers (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat. De oorzaken van de vertraging zijn dat er meer tijd nodig is geweest voor het ontwerpproces, er nieuwe contracten moesten worden afgesloten met bijvoorbeeld bouwbedrijven en er toevoegingen gedaan zijn aan het ontwerp van de nieuwe brug.

Versnelling niet mogelijk.
‘Er zijn daarop ook al meerdere versnellingsmogelijkheden in het proces ingezet om de opgelopen vertraging te beperken’, zegt wethouder Philip Broeksma (GroenLinks). ‘Maar verdere versnelling lijkt nu nauwelijks nog mogelijk.’ Wel zijn er volgens de wethouder nog ‘risico’s te beheersen’ in de toekomst. Er wordt daarom rekening gehouden met het feit dat de brug pas eind 2029 klaar is.Naast de vertraagde nieuwe brug is er ruim twee jaar na de aanvaring van de brug ook nog altijd geen tijdelijke oplossing om het Van Starkenborghkanaal over te steken. In maart dit jaar werd al duidelijk dat ook hier problemen zijn: de tijdelijke hellingbanen voor fietsers kunnen nog niet worden aangelegd, omdat de oever te slap bleek om de constructie te bouwen. Die hellingbaan moet fietsers vanaf de wal naar de huidige fietsbrug brengen. Er wordt nu weliswaar gewerkt aan een alternatief, maar feit is dat het nog even kan duren voordat dat alternatief klaar is.

Niet acceptabel.
In een brandbrief aan minister Harbers vraagt Broeksma hem de zaak meer prioriteit en aandacht te geven. ‘De bereikbaarheid van een heel stadsdeel voor inwoners, scholieren, mensen die minder mobiel zijn, recreanten, lokaal autoverkeer en agrarisch verkeer is hiermee ernstig verslechterd’, schrijft Broeksma in de brandbrief. Hij is niet blij met de vertraging van een jaar, laat staan dat de vertraging oploopt tot drie jaar. ‘Voor een brug midden door de stad is dit niet acceptabel.

Omwonenden: van uitstel komt afstel.
Chris van Malkenhorst van het Gerrit Krolbrugcomité is teleurgesteld: ‘Gisteravond hadden we een bijeenkomst en kregen we het nieuws te horen. We zijn flabbergasted en zijn echt niet tevreden met deze oplossing. Het comité wil dat de tijdelijke oplossing niet in de weg zit bij de bouw van de nieuwe brug. Van Malkenhorst: ‘We zien nu al het probleem dat die straks in de weg ligt. Deze optie moet over twee of drie jaar weer weg. De andere optie met de vaste, tijdelijke brug, moet zo spoedig mogelijk worden uitgewerkt. De omwonenden vrezen dat van uitstel straks afstel komt. ‘Gemeente en Rijkswaterstaat schuiven het allemaal naar het nieuwe project, maar het staat al financieel onder druk en het is al complex. Als je het weer vooruit gaat schuiven, hebben we straks helemaal niks.’

Kamervragen.
CDA-Tweede Kamerleden Harmen Krul en Anne Kuik hebben Kamervragen gesteld aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat naar aanleiding van het bericht over de vertraging bij de nieuwe Gerrit Krolbrug. Ze vragen onder andere of de minister wil toelichten waarom er nog steeds geen duidelijkheid is over een tijdelijke oplossing om het Van Starkenborghkanaal over te steken, ruim twee jaar na aanvaring van de brug.


Bron: rtvnoord.nl (Ook voor beeld & geluid!)