NK Tegelwippen

Gemeenten strijden hierin tegen elkaar om zoveel mogelijk stenen te vervangen voor groen. We gaan de strijd aan met Leeuwarden, en die willen we natuurlijk winnen! Help jij ons mee?

Door het hele land vinden vanaf 30 maart tot 30 september derby’s plaats van gemeenten die tegen elkaar tegelwippen. Groningen neemt het op tegen Leeuwarden. Daarnaast dingen alle gemeenten mee naar de prestigieuze Gouden Tegel. Dat is de hoofdprijs voor de gemeente die de meeste tegels wipt. Voor de eindscore wordt het aantal tegels gedeeld door het aantal inwoners van de gemeente.

Tegelwippen voor een groene gemeente

Het NK tegelwippen sluit goed aan bij de klimaatadaptatie doelstellingen van de gemeente, waarbij we samen met inwoners aan de slag willen om zoveel mogelijk stenen te vervangen door groene (gevel)tuinen. Zo gaan we samen hittestress en wateroverlast tegen en bevorderen we de biodiversiteit in onze leefomgeving.

Hoe doe je mee?

Meedoen aan het NK Tegelwippen is makkelijk en gratis. Wip je tussen 30 maart en 30 september tegels in je tuin om er groen voor in de plaats te planten? Registreer dit dan op de website van het NK Tegelwippen. Je geeft het aantal tegels op, de oppervlakte ervan in m2 en post een foto van de gewipte tegels.

Tegelwippen in je eigen tuin

Je kunt zelf eenvoudig meedoen. Wip zoveel mogelijk tegels in je eigen voor- of achtertuin en meld deze aan via de website van het NK Tegelwippen. Onder alle aanmeldingen verloten we iedere maand leuke prijzen zoals een regenton, een insectenhotel of vogelhuisjes. En kun je de tegels niet zelf hergebruiken, dan mag je deze inleveren bij Recycling Maatschappij Groningen aan de Gideonweg 10, of bij Tuin in de Stad aan de Tarralaan 6.

Samen tegels wippen

Ga aan de slag met je (sport)vereniging, buren, collega’s, school, dorpsbelangen etc. om tegels uit jullie tuin, terras, of plein te wippen. Heb je de tegels gewipt, registreer de actie dan eerst op de website van het NK Tegelwippen. Meld daarna je initiatief bij ons via het formulier onder aan deze pagina. Je ontvangt dan als initiatief een tegoed voor planten van ons, te besteden bij Tuin in de Stad.

Belangrijk:

  • Wip alleen tegels van je eigen tuin of terrein of met toestemming van de eigenaar
  • Wip geen tegels uit de openbare ruimte
  • Wip minimaal met 5 personen of zorg dat je actie meer dan 5 personen bereikt
  • Per deelnemer ontvang je een planttegoed van €5,- met een maximum van €500,- per deelnemend initiatief.

Wat te doen met je tegels?

Probeer de tegels zo veel mogelijk zelf te hergebruiken. Maak er bijvoorbeeld een border van voor je nieuwe plantenbak. Of kijk of iemand anders (vrienden, familie of via marktplaats) de tegels nodig heeft voor een groen project. Kun je ze nergens kwijt? Dan kun je de gewipte tegels (op vertoon van je bevestigingsmail van het NK Tegelwippen) gratis inleveren bij Twee “R” Recycling Groep aan de Gideonweg 10 in Groningen (openingstijden), of bij Tuin in de Stad aan de Tarralaan 6 (openingstijden). Controleer hun websites voor de openingstijden.

We zijn de mogelijkheden voor een ophaalservice (Tegeltaxi) nog aan het verkennen. Hierover volgt later meer informatie.

Heb je een goed idee?

Heb jij een goed idee, maar staat deze er niet tussen? Neem dan contact op met het team NK Tegelwippen Groningen via tegelwippen@groningen.nl

We wensen jullie veel succes en plezier met het tegelwippen! En onthoud: Wippen is belangrijker dan winnen. Maar van Leeuwarden willen we natuurlijk winnen!

Meer info en inschrijven kan hier.