Vertraging hellingbanen Gerrit Krolbrug: “Teleurstellend, een forse tegenvaller”


Teleurstelling overheerst na het nieuws dat de hellingbanen bij de Gerrit Krolbrug voor Kerstmis niet in gebruik kunnen worden genomen. Dat liet Rijkswaterstaat vrijdag weten.

“Ik vind dit echt problematisch”, reageert D66-raadslid Andrea Poelstra. “Er is een aankondiging gedaan en nu blijkt dat de verwachtingen opnieuw niet waar kunnen worden gemaakt. Het duurt allemaal al heel erg lang en nu duurt het weer langer. Hetzelfde zien we bij de Paddepoelsterbrug. Daar zien we wel wat voortgang maar weliswaar in een tempo dat je niet voormogelijk houdt. Die brug kan nu pas in 2026 of 2027 in gebruik worden genomen.”

Andrea Poelstra: “Een verwachting kun je opnieuw niet waar maken”
Poelstra: “En ook bij de Gerrit Krolbrug zie je dat er altijd wel wat is wat voor vertraging zorgt. Dat is frustrerend. Zoals ik al zei. Je wekt een bepaalde verwachting, en die kun je nu opnieuw niet waar maken.”

Chris van Melkenhorst: “Mensen worden opnieuw teleurgesteld”
Chris van Malkenhorst is van de bewonersvereniging De Hunze en Van Starkenborgh. Hij spreekt van een teleurstelling. “Het is nu anderhalf jaar geleden dat de brug kapot werd gevaren. We zien nog dagelijks hoe belangrijk deze verkeersader is. Ondanks dat auto’s hier niet meer kunnen passeren, zijn er dagelijks duizenden fietsers en scooterrijders die van de brug gebruik maken. Zij worden opnieuw teleurgesteld. En je hebt het niet alleen over teleurstelling maar het schaadt ook het vertrouwen in de overheid. En dat vertrouwen is al ontzettend fragiel.”

“Wel fijn dat het nu geconstateerd wordt, en niet als de hellingbanen al geopend zijn”
“Dat de hellingbanen niet voor Kerstmis in gebruik kunnen worden genomen wisten wij al een aantal weken. En ja, wij zijn daar niet blij mee. Dat een extern bureau de constructieberekeningen niet goed heeft uitgevoerd, dat is op zijn zachtst gezegd niet zo professioneel. Aan de andere kant: wat fijn dat het nu geconstateerd wordt en niet straks tijdens de bouw, of nog erger als de hellingbanen al open zijn gesteld.”

“Gesprekken ervaren wij als positief”
“Toch ervaren wij de gesprekken met Rijkswaterstaat en de gemeente als positief. Eerder ben ik heel sceptisch geweest, maar de dialoog is op dit moment goed. Afgelopen augustus is er een bijeenkomst geweest waarbij wij onze zorgen op tafel konden leggen. Dan heb je het bijvoorbeeld over punten als sociale veiligheid, de verkeersstromen, de hoogte van de relingen van de brug. Een maand later, tijdens een inloopbijeenkomst, konden we zien dat hier heel serieus aan gewerkt is. En dat is een prettig gegeven. Dat punten die je aandraagt, dat daar serieus mee wordt omgegaan. Dat is goed voor het onderlinge vertrouwen.”

“Komend voorjaar”
Wanneer de hellingbanen in gebruik kunnen worden genomen is onbekend. “Ik verwacht dat dit komend voorjaar zal worden. Dat strookt met het originele plan. In een eerder stadium is er gezegd dat het sneller kon, vanwege de goede communicatie, maar die winst wordt nu teniet gedaan.”

Gerrit Krolbrug
Vrijdag maakte Rijkswaterstaat bekend dat de hellingbanen niet voor kerst in gebruik kunnen worden genomen omdat de oevers niet sterk genoeg zijn om de constructie te dragen. Het betekent dat het ontwerp nu deels moet worden aangepast. De hellingbanen, die het leeuwendeel van de tijdelijke fietsbrug over het Van Starkenborghkanaal gaan vormen, dienen als tijdelijke vervanging voor de Gerrit Krolbrug. Deze werd in mei 2021 aangevaren door een schip. De brug bleek onherstelbaar beschadigd en sindsdien kunnen fietsers alleen via een trap over de loopbruggen.


Bron: oogtv.nl