Aanleg hellingbanen bij Gerrit Krolbrug vertraagd

De hellingbanen voor fietsers en voetgangers bij de aangevaren Gerrit Krolbrug kunnen niet voor de Kerst gebruikt worden. Dat liet Rijkswaterstaat vrijdagmiddag weten. De oevers aan weerzijden van de geplande hellingbanen zijn niet sterk genoeg om de geplande constructie te dragen.

Rijkswaterstaat en de gemeente begonnen eind september met de eerste werkzaamheden voor de aanleg van de hellingbanen. Eind oktober ging de westelijke loopbrug al tijdelijk dicht.  Maar tijdens een toets van de omgevingsvergunning is volgens Rijkswaterstaat gebleken dat de ondergrond op beide oevers minder stabiel is dan eerder werd aangenomen.

Dit betekent dat het ontwerp nu deels moet worden aangepast. “Samen met de aannemer en de gemeente Groningen werken we hier op dit moment hard aan”, stelt Rijkswaterstaat. “Verschillende opties worden uitgezocht.”

De hellingbanen, die het leeuwendeel van de tijdelijke fietsbrug over het Van Starkenborghkanaal gaan vormen, dienen als tijdelijke vervanging voor de Gerrit Krolbrug. Deze werd in mei 2021 aangevaren door een schip. De brug bleek onherstelbaar beschadigd en sindsdien kunnen fietsers alleen via een trap over de loopbruggen over de overweg.

Rijkswaterstaat en de gemeente wilden de hellingbanen nog voor de Kerst in gebruik nemen. Maar dat gaat zeker niet lukken, stelt Rijkswaterstaat. Wanneer de aanleg van de hellingbanen verder gaat, is nog niet duidelijk. “Naast een vlotte realisatie, vinden we het minstens zo belangrijk dat er straks een veilige constructie staat” stelt Rijkswaterstaat. “We verwachten over enkele weken hierover meer te kunnen melden en ook wat dat dan betekent voor de planning van de uitvoering. ”

‘Per saldo een fikse tegenvaller’

Het gemeentebestuur laat vrijdagmiddag weten de vertraging te betreuren. “Per saldo is het een fikse tegenvaller. Ik vind dit erg spijtig”, schrijft wethouder Philip Broeksma aan de gemeenteraad. “We wachten al lang op deze tijdelijke maatregel en het ziet er naar uit dat ons geduld nog langer op de proef wordt gesteld. Het is vooral vervelend dat het hiermee langer duurt voordat bewoners in de omliggende wijken weer fietsend, met een rollator of met een scootmobiel op deze plek het Van Starkenborghkanaal kunnen passeren.”


Bron: oogtv.nl


‘Voor de Kerst weer fietsend over Van Starkenborghkanaal via tijdelijke Gerrit Krolbrug’