‘Voor de Kerst weer fietsend over Van Starkenborghkanaal via tijdelijke Gerrit Krolbrug’

 

Rijkswaterstaat (RWS) mikt erop dat er voor de komend kerstdagen weer gefietst kan worden over de Gerrit Krolbrug. Dat blijkt uit de planning die RWS donderdag presenteerde, tijdens een inloopbijeenkomst in het Floreshuis.

Eind deze maand gaat Rijkswaterstaat beginnen met de eerste voorbereidende werkzaamheden. Eind oktober gaat de westelijke loopbrug tijdelijk dicht. De oostelijke brug blijft in twee richtingen open. Direct omwonenden kunnen geluidsoverlast verwachten. Ook is er kans op verkeershinder, omdat de westelijke loopbrug vier tot zes weken dicht moet. RWS verwacht drukte in de spitstijden op de omleidingsroute en op de oostelijke brug. Extra stewards moeten deze drukte in goede banen gaan leiden.

Eind december gaat de tijdelijke brug open, inclusief de twee hellingbanen die aan weerzijden van de westelijke loopbrug worden gebouwd.

De hellingbanen, die het leeuwendeel van de tijdelijke fietsbrug over het Van Starkenborghkanaal gaan vormen, worden 4,6 meter breed (2,1 meter breder dan de bestaande brug) en krijgen stroeve wegdekplaten tegen gladheid. De gemeente moet in de herfst en de winter wel bladeren weghalen en strooien tegen bevriezing. In de bochten van de hellingbanen komt verlichting.

De fiets-loopbrug blijft in ieder geval liggen tot de bouw van de nieuwe Gerrit Krolbrug start. Wat voor brug dit gaat worden, is nog onzeker. Het ministerie van Infrastructuur en Rijkswaterstaat lijken te koersen op een 4,5 meter hoge hefbrug, met daarnaast twee vaste fiets-loopbruggen op 9,7 meter doorvaarhoogte. Dit najaar moet uit onderzoek duidelijk worden welk type nieuwe brug de meeste kans van slagen heeft. Dan moet ook het ‘voorkeursontwerp’ ter inzage liggen voor bewoners.


Bron: Oog-TV