Lezing Jaap Ekhart

Industrieel erfgoed in Stad & Ommeland: een beschouwing

Zo heet de lezing die Jaap Ekhart gaat geven in Buurtcentrum Hunzeborgh. Hij stelt vragen over ons Industrieel erfgoed  en (heel prettig) beantwoordt deze direct. Vragen zoals:

De aardappelmeel-tycoon Willem Albert Scholten wordt beschouwd als ’s werelds eerste landbouwindustrieel. Waaraan heeft hij die titel te danken? Omdat hij van paarden overstapte op stoom?

Fietser 1977: Ger Roosjen, Groninger Archieven

Wat valt allemaal onder de benaming ‘industrieel erfgoed’? Alleen maar fabrieken? Of misschien ook bouwsels zoals bruggen en watertorens die op industriële wijze zijn vervaardigd? Hoe zit het met directeurswoningen, en de omgeving / het landschap waarin het erfgoed staat. Maken zij ook deel uit van industrieel erfgoed?

Jaap Ekhart vertelt ook over de steenfabriek Eureka. Deze fabriek produceerde jaarlijks 9 miljoen bakstenen en stond op de plek waar nu de Hornbach en het gemaal Stad & Lande staat en heeft bestaan van 1917 tot 1969. Voor zijn onderzoek naar deze fabriek interviewde Jaap de oud-medewerker en assistent bedrijfsleider Piet Steenhuis. Piet werkte van 1948 tot 1969 voor de steenfabriek en vertelt dat hij het erg jammer vindt dat de markante schoorsteen is gesloopt.

Overzichtsfoto: Sieger de Groot, Historische Vereniging Bedum

Beluister en bekijk zijn beschouwing. Het is een inventarisatie van industrieel erfgoed in Stad & Ommeland met foto’s van toen en nu.

Zondag 17 december 15.00 – 17.30 uur
Locatie: Buurtcentrum Hunzeborgh
Beijumerweg 10a, 9731 EB Groningen

Aanmelding via e.mail: cultuur@dehunzeborgh.nl
(Om zeker te zijn van een plaats)

Toegangsprijs: € 7,50 per activiteit.
Graag gepast of met pin betalen!


Selfie Jaap Ekhart