Vaste survivalbaan en parcours voor obstacle run van 850 meter lang bij Kardinge

Klauteren bij de survivalrun van Groningen. Deze foto is van de run in 2017. Foto: Archief Peter Wassing

Kardinge is de plek voor out- en indoor-sportievelingen in Stad en Ommeland. Schaatsen, karten, zwemmen, tennissen, de grootste klimmuur ter wereld bedwingen, golfen, skiën, downhill-biken, alles kan er. De liefhebber van loopsporten en survival komt er echter bekaaid vanaf. Maar daar komt verandering in.

Maandag gaat de eerste paal de grond in voor het In- en Outdoorsportcomplex Momentum. Pal naast het Kardingemeer verrijzen het komende jaar een survivalbaan, hindernisparcours van 815 meter, clubhuis met kleedlokalen en een kantine op een perceel van 6.000 vierkante meter. „Het wordt echt heel mooi”, aldus Jan Douma, een van de initiatiefnemers.

850 meter lang spektakel

Douma is in Groningen bekend van het Loopsportcentrum Noord en is een groot liefhebber van duurlopen en survivalrun. „We hebben de laatst beschikbare kavel op Kardinge gehuurd en eerst goed gekeken wat er allemaal al was en wat er ontbrak.”
Al snel ontdekten ze dat vrijwel alle sporten een plekje hebben gevonden nabij Kardinge, behalve hetgeen Douma zelf graag doet: survivallen. Jan: „Daar ben ik niet de enige in. Survival en Obstacle Runs zijn erg populair.” Snel wordt dan ook de knoop doorgehakt: op het perceel wordt een survivalbaan gebouwd met daarbij een obstacle run. De hindernisbaan wordt een pareltje, als het aan Douma ligt. „Hij wordt 850 meter lang vol met bochtjes, rioolbuizen met daarop bulten aarde, stenen en onder andere een tokkelbaan. Het moet echt een avontuur worden. We leggen daarom zelfs een aantal kajaks neer waarmee de sporters het Kardingermeer op kunnen.”

Survivalbaan en alles zo natuurlijk mogelijk

Ook de survivalbaan moet eentje van hoog niveau worden. Omdat Douma daarvoor zelf de nodige expertise mist, heeft de ondernemer contact gezocht met Jesper Hommes van Hommes Outdoor. „Jesper is echt een specialist. De survivalbaan op Zernike is bijvoorbeeld door hem aangelegd. Ook bij ons gaat hij met touwen, banden en balken een te gekke survivalbaan bouwen.” Om ervoor te zorgen dat de plannen goed opgaan in de natuurlijke omgeving heeft Douma ook goed contact met Natuurmonumenten, de partij die zich ontfermt over de flora en fauna op Kardinge.
„We zitten tegen het meer en de natuur aan. De obstacle run mag niet over het gebied van Natuurmonumenten gaan, maar we willen ons terrein wel zo veel mogelijk laten opgaan in de natuur. Om dat te bereiken werken we veel met bomen, struiken, hout dat we van Natuurmonumenten krijgen en rotsen.” Daarnaast wil de ondernemer samen met Natuurmonumenten de wandelroutes in het gebied aanpakken. „Die liggen er nu nog een beetje verwaarloosd bij.”

Kamperen

Douma heeft ook geregeld dat kamperen en buiten koken mogelijk wordt op zijn terrein. „Het wordt niet alleen een hindernis- en survivalbaan. We gaan ook bushcraften, wat neerkomt op langdurig overleven in de natuur, houtsnijden en outdoor koken. En als het goed is mogen we een aantal kleine tenten neerzetten waarin mensen kunnen overnachten.”
Nieuwsgierig geworden? Alle ontwikkelingen zijn te volgen op Steenboksport.


bron: dvhn.nl